torsdag 12 januari 2012

Recept på enkla Lussebullar - Emma

Det som oftast hamnar på fika bordet vid jul är lussebullar och pepparkakor.
Lussebullarna på bilden är nybakade och jag tänkte lägga ut receptet på dessa så att ni själva kan baka dom, för  dom blev riktigt, riktigt goda!

Du behöver:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
 250 g Kesella
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg

Garnering:
Russin

Så här gör du:
Börja med att smula jästen i en bunke. Sedan smälter du smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till max 37 grader. Häll det över jästen. Tillsätt sedan övriga ingredienser.
Arbeta degen smidigt och låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 min.
 Sätt ugnen på 225 grader . Efter att degen har jäst klart så tar du upp degen på en mjölad arbetsbänk och delar den i 35 bitar. Baka ut delarna i enkla lussekatter.
 Då du är klar med det så lägger du dem på en plåt med bakplåtspapper under. Garnera sedan med russin och låt degen jäsa ca 20 min. Pensla sedan med uppvispat ägg. Sen gräddar du dom i mitten av ugnen i ca 5-8 min. Låt dom sedan svalna på galler.
Sen är det bara att äta och njuta!