söndag 11 december 2011

Julkaffe och julfrukost - Andrea





































 Julkaffe: ’’Julkaffe’’ är nästan samma sak som vanligt kaffe förutom några tillsatser.

För att kunna göra julkaffe så behöver

200 ml mjölk

40 ml starkt kaffe

2 tsk socker

Kanel och kardemumma.

Börja med att värma mjölken på spisen, det ska inte börja koka. Sen när det har börjat ryka så ska du antligen använda en mjölkskummare eller en vanlig visp. (Blir bäst med en mjölkskummare.) Skumma mjölken tills du har dubbelt så mycket i kastrullen än vad du hade i början.  Vispa ner socker. Sen vispar du ner  kardemumma och kanel, gör efter behov. Sen så häller du mjölken i ett glas och häller i kaffet.

För den perfekta julfrukosten så behöver du tomtegröt, julmust, glögg och vörtbröd med julskinka och senap.
För att göra tomtegröt så behöver du:
1 1/2 dl grötris
3 dl vatten
1 msk margarin
ca 7 dl mjölk
2 msk strösocker
1 tsk salt
kanel och mandel att servera till
 Börja med att koka ris, vatten och margarin under lock tills det har klumpat ihop sig. Späd med mjölk lite då och då och koka gröten på mycket svag värme cirka 30 minuter. Se till att den inte bränner fast så var där och rör om i mellan åt. Sen servera den med kanel och mandel.
Förr i tiden så åt man ur samma skål och då brukade man gömma en mandel i gröten, sedan den som fick den fick antligen tur eller skulle bli gift under det följande året.